På fasanjakt i Danmark

En av målsättningarna med min träning är att komma ut och apportera på jakter. Ibland känner jag till och med att det går över tävlandet och att starta på prov. Att se hunden fungera i praktiken och arbeta med det den är avlad för och att samarbeta med hunden är bättre än alla tänkbara former av mindfulness för mig. Att se andra hundar apportera, se andra handlers glädje över lyckade apporter och ibland besvikelse över misslyckade apporter är helt fantastiskt. Jag känner både med de lyckade och med de mindre lyckade. Jakt handlar om att ha roligt och om samarbete och samhörighet. Jag ser det som en win win situation mellan mig och jaktledare, han får hjälp med picking up och jag får göra något som både jag och min hund älskar. I första hand är det picking up och det etiska i att allt vilt ska in så snabbt det bara går och, om det behövs, avfångas. Jakten är dessutom ett bra sätt att utveckla hunden och jag ser det som en ögonblicksbild av var i träningen vi befinner oss. Ofta leder det till tankar om hur vi hamnat här.

Legoflickan var lite lös vid sidan idag och stack på ett par markeringar, det tog en stund innan jag förstod att det var skadeskjutna fåglar som hon stack på. Hon såg helt enkelt att de var en typ av markeringar som jag har för vana att skicka direkt på. Mitt fel helt enkelt och i kombination med att hon fick sitta stilla rätt länge då det inte föll mycket på mina pass så tog hon egna initiativ. Rättning i ledet alltså och det fick bli en paus och sedan en tydlig signal att den ska du ta. Efter ett par riktigt bra markeringar fick jag chansen att köra några linjer som var helt blinda för henne, sidvind gick bra men motvind ställde till det och hon ville gå med vinden i sidan så jag blev tvungen att rätta in henne ett par gånger. Det är ju lite så hon är, eget arbete i form av markeringar sätter sig rätt snabbt i det styrda arbetet. Viktig information att ta med sig til träningen.

Utöver markeringarna så fungerade de fria söken riktigt bra den här dagen. Hon tar mark, använder vind och huvud på ett bra sätt och visar stor uthållighet.

Hmm sedan var det ju det här med självständigt arbete och styrt arbete 🙂

Jag har haft många mentorer i mina dagar, både inom bruksarbete och jakt och en av de inom bruksarbetet var den numera framlidne Sven Järverud, han sa alltid att du har 2 sidor på din hand. Den du för tillfället har stor nytta av och den andra sidan som då blir mindre nyttig, och såklart vice versa när uppgiften ändras.

Vad passar väl bättre som avslutning än ett stort tack till vännerna i Danmark för deras gästvänlighet och dejlighet, det är helt fantastiska jaktdagar med många skratt och en skön stämning där alla strävar åt att göra sitt bästa. Och såklart ett stort tack till ressällskapet Martin och Smiley samt Christer och Grumpy-Will. Utan er blir en dag som denna bra mycket tråkigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *